Kinaschack

Kinaschack är ett sällskapsspel som passar den som är alert i sinnet och gillar strategi. Den smarta spelaren bygger vägar som är oåtkomliga för motståndaren, men hittar samtidigt genvägar som motståndaren lämnat öppna. Låter det som ett spel för dig? Vi berättar mer.

Spela Kinaschack online

För den som vill går det att spela Kinaschack online. Det finns flera webbplatser som tillhandahåller spelet, och om du vill spela på telefonen har både AppStore och Google Play Store appar som du kan ladda ner.

I många versioner kan du också välja om du vill spela mot en dator, en slumpmässigt vald motståndare eller en av dina vänner. Sök gärna på ”Kina schack” (eftersom särskrivningen av någon anledning tycks ge fler träffar) eller ”Chinese checkers”.

Smygträna gärna online för att sedan kunna överraska dina vänner med en strategi de får svårt att slå. Lycka till!

Exklusivt Kinaschack
Kinaschack uppställt för sex spelare

Kort fakta om Kinaschack

Kinaschack är ett brädspel som spelas på en spelplan utformad som en stjärna. Spelet går ut på att flytta sina spelpjäser, ofta i form av kulor, till motsatt sida av spelplanen. Vinner gör den som först nått över med samtliga sina spelpjäser, och om ni är fler än två deltagare spelar ni vidare om placeringar.

Antal spelare: 2–4 eller 6
Lämplig ålder: 7 + år
Tidsåtgång: 20–60 minuter
Utrustning: Köpt brädspel eller dator
Går att spela online: Ja, mot vänner eller slumpmässiga motståndare

Spelplan och pjäser i Kinaschack

Spelplanen är utformad som en sexuddig stjärna. Det finns både enkla, billiga spelplaner i kartong eller spånskiva, och mer exklusiva spelplaner i trä. Många av dem har dessutom praktisk plats för förvaring av spelpjäserna under spelplanen.

Pjäserna består antingen av trä- eller plastpluppar som ni fäster i hålen på spelplanen, eller kulor i glas eller plast som ni lägger i hålen. Det finns spel med både 10 och 15 pjäser. Om ni är bara 2–3 deltagare kan det vara roligt att spela med 15 pjäser, men om ni är fler är det bättre att använda endast 10 pjäser.

Större modell av Kinaschack
Barn som spelar Kinaschack

Så här spelar du Kinaschack

Reglerna i Kina schack är enkla, men den som har bäst strategi och samtidigt är uppmärksam på vad motståndaren gör har störst chans att vinna.

Ställ upp pjäser av din valda färg i boet, som är den triangel som är närmast dig. Om ni är två eller fyra spelare ser ni till att ha en motståndare i fältet mitt emot. (Om ni är sex spelare sker det förstås automatiskt.) Är ni tre spelare är det däremot mer rättvist att välja vartannat spelfält, så ni alla korsar varandra på väg till ett tomt spelfält. Ett alternativ när ni är två eller tre spelare är att spela med flera spelfält var.

Du får flytta pjäserna ett steg i taget, i valfri riktning, till ett tomt hål. Ofta kan det vara ett mindre bra drag, men ibland är det nödvändigt för att pjäserna ska ligga så fördelaktig som möjligt. Bättre är att hoppa, eftersom det kan ta dig långt i ett enda drag. Så länge det finns plats för din pjäs på andra sidan får du hoppa över en intilliggande pjäs – din egen eller en motståndares. Riktningsförändringar är tillåtna även när du hoppar.

För att komma i mål på så få drag som möjligt är det bra att bygga långa stigar att hoppa genom, och även utnyttja de möjligheter som motståndaren lämnar. Samtidigt kan du behöva blockera motståndaren från att använda samma väg.

Det är tillåtet att hoppa in i en motståndares bo. Däremot får du inte stanna kvar där såvida det inte är där du går i mål. Om du nått fram till ditt sista drag och motståndaren skulle ha lämnat kvar en pjäs i sitt bo som hindrar dig, får du byta plats på din och motståndarens pjäser.

Kinaschack med pluppar
Planera din väg till motsatt sida

Det missvisande namnet Kinaschack

Eftersom spelet varken är ett schackspel eller kommer från Kina är namnet vilseledande. Spelets utvecklare är tyska brädspelsföretaget Ravensburger, som 1892 tog patent på Sternhalma. Det var i sin tur en utveckling av det amerikanska spelet Halma som har en kvadratisk spelplan. Stern är tyska för stjärna, och syftade på spelplanens nya form som möjliggjorde spel med tre deltagare. Ett annat vanligt namn på spelet i Tyskland är också Trilma – ett teleskopord bildat av triangel och Halma.

När Sternhalma lanserades i USA 1928, av Pressman Toy Corporation, var det först under namnet Hop-Ching Checkers eftersom intresset för Ostasien var stort vid den här tiden. Snart därefter fick spelet en mer Kina-inspirerad design och nytt namn, Chinese Checkers. Vi kan tycka att det var bedräglig marknadsföring, men succén lät inte vänta på sig.

Vid den senare kinesiska lanseringen var förvåningen stor, eftersom ingen kände igen spelet som något kinesiskt. Däremot har spelet med tiden vunnit i popularitet även där, men under namnet Tiao qi som betyder hoppschack.

Hadi Magnusson
Skriven av

Hadi Magnusson

Hadi Magnusson har en imponerande akademisk bakgrund med en examen i pedagogik och didaktik. Hennes utbildning har gett henne en djup förståelse för mänskligt beteende och interaktion. Det är kunskaper som hjälper henne skapa pedagogiskt och lättläst innehåll åt oss på Sällskapsspel. Hennes intresse för att lära ut saker och förstå människor gör henne till en uppskattad medarbetare. Självklart har hon dessutom ett glödande intresse för sällskapsspel. Varje vecka träffar hon en grupp vänner. De turas om att välja ut ett spel som de då spelar tillsammans. Under kvällen spelar de sedan och pratar och har skoj i timmar.

FAQ – Vanliga frågor & svar om Kinaschack

Får jag flytta bakåt i Kinaschack?

Ja, du får flytta i vilken riktning som helst, till ett tomt fält. Att flytta bakåt kan ibland göra att du kan nå en stig som tar dig längre framåt.

Kan jag flytta utan att hoppa i Kinaschack?

Ja, du kan flytta ett steg i taget utan att hoppa över någon annan pjäs, så länge det är till ett tomt spelfält.

Vad händer om jag inte kan flytta i Kinaschack?

Det här kan hända i slutet av spelet, om motståndaren har lämnat kvar en pjäs i det bo du ska gå i mål i. Vanligast är att i det läget byta plats på den pjäs som vill in och den pjäs som är i vägen. Ett alternativ är dock att räkna det som vinst när målboet är fullt, även om någon pjäs där tillhör motståndaren.

Kan Kinaschack sluta oavgjort?

Ja, om ni utgår ifrån att alla får göra sina drag i aktuell runda är det fullt möjligt att det slutar oavgjort, även om det är ovanligt.